Viimeinen päivä Strasbourgissa

Lauantaina kaupungin tutkiskelu Seppo-suunnistuksen avulla päättyi Rohanin palatsiin, jossa jatkui tarina Kardinaali Rohania ja Marie Antoinettea koetelleesta kaulakoruskandaalista. Kiersimme palatsissa huone huoneelta pysähtyen joka huoneessa kuuntelemaan opettajien selostusta huoneiden historiallisesti merkittävistä yksityiskohdista.





Ensimmäisenä palatsiin saavuttuamme pysähdyimme aulaan, jonka sisustuksesta ilmeni selkeästi barokki, 1600-luvun tyylisuuntaus. Muun muassa seinää koristava maalaus kreikkalaisesta jumalattaresta sekä ylenpalttiset seinäpaneelit ilmensivät aikansa tyylisuuntausta. Seuraavaksi siirryttiin Rohanin kirjastoon, jossa tutkiskeltiin ensimmäistä ensyklopediaa. Palatsin muista huoneista saimme kuvan 1700-luvun aateliston elämästä. Makuuhuoneessa olevat penkit sekä sänkyä ympäröivä aitaus herättivät kysymyksiä, joihin opettajat vastasivat selittämällä aatelisten nukkumaanmenoon kuuluvista käytänteistä. Osa huoneista taas ilmensivät barokkia seurannutta tyylisuuntausta, rokokoota, kaarevine elementteineen. Vierailu toi konkreettista kuvaa sille, miten 1700-luvun aatelisto eli ja kuinka mahtipontista se oli.

Rohanin palatsin vierailun jälkeen jäi suunnilleen kaksi tuntia vapaata aikaa ennen klo 13.50 tapaamista hotellilla ja Frankfurtin bussimatkan alkamista. Vietimme ajan kuljeskelemalla vanhassa kaupungissa. Käväisimme läheisessä ostoskeskuksessa sekä shoppailemassa että ostamassa eväitä tulevaa paluuta varten. Nappasimme patongit sekä pari tyypillistä ranskalaista leivosta matkaan. Hyödynsimme ostoksillamme niukkia ranskan kielen taitoja, sillä englantia ei puhuttu kaikkialla. Viimeisenä pistäydyimme ruokakaupassa tuliaisia ja eväitä etsien. Sieltä suuntasimme hotellille, josta haimme laukkumme ja jätimme hotellin. Tästä alkoi paluumatkamme Suomeen Frankfurtin kautta. 

Paluumatka Suomeen sujui yllättävän hyvin. Meillä oli tapaaminen hotellilla 13.50, mistä lähdimme bussilla Frankfurtin lentokentälle. Olimme aikaisemmin käyneet Strasbourgissa ostamassa matkaeväitä. Bussimatka kesti noin kaksi ja puoli tuntia, mutta se tuntui paljon lyhyemmältä. Bussimatkalla opettajamme jakoivat meille palkinnot reissun aikana pitämästämme kisasta. Kisaan osallistuttiin joukkueilla, jotka meille jaettiin valmiiksi. Erilaisista testeistä ja peleistä liittyen esimerkiksi Strasbourgin historiaan tai Euroopan parlamenttiin pystyi keräämään joukkueelle pisteitä, eniten pisteitä kerännyt joukkue voitti. Palkinnot jaettiin kolmelle korkeimmaksi sijoittuneille joukkueille. Voittajajoukkueet saivat päättää palkintonsa mm. Strasbourgista ostetuista kangaskasseista, kynistä tai rahapajassa painetuista 0 euron seteleistä. Keskustelimme myös bussimatkan aikana monista yhteiskuntaa vaivaavista ongelmista, joista oltiin puhuttu aikaisemmin Euroopan parlamentissa tai aiheista jotka kiinnostavat meitä. Keskustelu vei suurimman osan bussimatkasta, pääsimme kuulemaan toistemme mielipiteitä erilaisista maailman tilanteista, kuten Yhdysvaltojen presidentinvaaleista ja maailman konflikteista. Aika kului bussissa nopeasti ja oltiinkin jo saavuttu Frankfurtiin Saksaan.

Bussin saavuttua lentokentälle, meillä oli vielä runsaasti vapaata aikaa ennen lennon lähtöä. Lentokentällä kävimme ostamassa ruokaa ja juomista, sekä katselemassa kauppoja.. Meistä moni halusi kuitenkin vain istuskella ja odottaa, että lentokoneeseen pääsee. Lento lähti Saksan aikaan kello 19.20. Istumapaikkojen kanssa oli vähän säätöä, sillä lentokone oli täytynyt vaihtaa. Osa jouti siksi istumaan erillään meidän ryhmästämme. Lennon kesto oli 2,5 tuntia ja saavuimme ajallaan Helsinki-Vantaan lentokentälle. Suomen aikaan olimme perillä 22.50. Paluumatkalla oli hyvin rento tunnelma. Ylipäätänsä bussi- sekä lentomatkat menivät todella sujuvasti, eikä meillä ollut erityisempää säätämistä, mitä yleensä sattaa ilmaantua matkustaessa ison ryhmän kanssa. Lentokoneessa moni jakoi tunnelmia ja kokemuksia matkasta. Ympärillä oli mukava ilmapiiri. Lentomatka oli hyvä päätös todella kivalle reissulle!



Euroscola on Euroopan parlamentin järjestämä simulaatio johon koulut eri puolilta maailmaa saivat mahdollisuuden osallistua, saimme oppilaina esiintyä meppeinä. Aiheena Euroscolassa tänä vuonna aiheena oli “Poverty and social exclusion”, saimme päättää halusimmeko meppeinä olla puolella, vastaan, kompromississa tai päättämätön aiheesta.


Meppinä toimiminen oli mahtava ja opettavainen kokemus, sillä saimme itse kokea millaista työ meppinä on. Kuulimme monia hienoja argumentteja köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vähentämisen kannalta eri maiden koulujen opiskelijoilta, jotka olivat myös mukana Euroscolassa. Muille opiskelijoiden puhuminen oli myös todella kivaa. Pääsimme puhumaan esimerkiksi ruotsaalaisten opiskelijoiden kanssa ruotsia. 



Ennen simulaatiota saimme kysyä kysymyksiä Nicolae Ștefănuțălta, Euroopan parlamentin varapuhemieheltä. Saimme myös kuulla hänen työstään ja urasta meppinä sekä ylipäätänsä poliitikkona. Oli todella kiinnostavaa kuunnella hänen tarinaansa ja millaisia ongelmia hänen piti kohdata päästäkseen poliitikoksi. 

Opimme myös Euroopan parlamentin työstä erittäin paljon, esimerkiksi mitä Euroopan parlamentti tekee estääkseen köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä, miten tärkeä liitto EU ja koko Eurooppa oikeasti on monien maiden kannalta sekä millaisissa paikoissa he työskentelevät. Saimme istua


- Aicha, Aava, Roosa, Minna

Kommentit

Suositut tekstit