Opintomatkan kohokohta - päivä meppinä

Ensimmäiset tuntemukset itse Euroscolan jälkeen olivat huikeat ja uskon voivani nyt puhua koko ryhmän edestä. Pääsimme juuri viettämään päivän ihka oikeassa Euroopan Parlamentissa ja istumaan meppien paikoilla. Kunnolla Euroscolan jälkeenkin on uskomatonta miettiä, että pääsimme simuloimaan meppien toimintaa, tutustumaan Euroopan Parlamenttiin ja sen toimintaan, tekemään päätöksiä EU:n puolesta ja tietenkin tutustumaan meidän ikäisiin innokkaisiin nuoriin ympäri Eurooppaa. 


Mieleenpainuvinta Euroscolassa oli eri puolueihin jakautuneena väittely köyhyydestä ja syrjäytymisestä. Päästiin ilmaisemaan mielipiteitämme Englanniksi muiden oppilaiden edessä ja keskustelemaan niistä yhdessä. Ennen sitä kysymyksiä pääsi esittämään suoraan Euroopan parlamentin varapresidentille Nicolae Ștefănuțălle, joka vastasi kysymyksiin videolähetyksen avulla. Kaiken kruunasi tietenkin asioista äänestäminen eli demokratian toteutuminen. Äänestys tehtiin päivän teemoihin eli köyhyyteen ja syrjäytymiseen liittyvistä kysymyksistä. Ääni annettiin pöydissä olevilla näppäimillä: kyllä, en osaa sanoa tai ei.


Tämän vuoden Euroscola-vierailu Strasbourgiin oli mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus, joka herätti paljon uusia ajatuksia köyhyydestä ja syrjäytymisestä Euroopassa. Aihe oli tärkeä ja sen käsittely Euroopan parlamentissa avasi uuden näkökulman siihen, miten nämä ongelmat vaikuttavat ihmisten elämään eri puolilla Eurooppaa ja millaiset asiat voivat aiheuttaa epätasa-arvoisuutta ja miten tämä epätasa-arvoisuus voi näkyä.

Köyhyys oli kyllä tuttu käsite, mutta Strasbourgissa opimme, että se on paljon laajempi ilmiö kuin pelkkä taloudellinen puute. Se voi myös liittyä eriarvoisuuteen ja yhteiskunnan syrjäyttäviin rakenteisiin. Erilaiset EU-maat kamppailevat köyhyyden kanssa eri tavoin, mutta yhteinen nimittäjä on se, että köyhyys estää monilta ihmisiltä mahdollisuuden elää täysipainoista elämää. Strasbourgin vierailu antoi hyvän kuvan siitä, kuinka EU ja sen jäsenmaat tekevät työtä näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Erilaiset ohjelmat ja hankkeet, kuten nuorten työllisyyteen liittyvät toimet ja köyhyyden vähentämiseen tähtäävät aloitteet, ovat tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan.

Syrjäytyminen on toinen suuri haaste, jolle vierailu parlamenttiin toi lisää ymmärrystä. Syrjäytyminen ei ole vain yksilöiden syy, vaan se on yhteiskunnan rakenteellinen ongelma. Ihmiset voivat joutua syrjäytymään monista eri syistä: koulutusmahdollisuuksien puutteesta, työttömyydestä, sosiaalisten suhteiden heikentymisestä tai jopa sairauksista, jotka tekevät elämästä vaikeaa.


Perjantaina Euroscola päättyi 16.30 ja kaikki opiskelijat heitettiin lähes heti parlamentista ulos Euroopan Parlamentin rakennuksesta. Ulkona saatiin opettajilta siniset lippikset, joissa on Euroopan Unionin lippu ja otettiin tietenkin yhteiskuva ne päässä. 

Euroscola-vierailumme Strasbourgiin oli sekä opettavainen että inspiroiva kokemus. Pääsimme tutustumaan Euroopan parlamentin toimintaan ja keskustelemaan tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista, kuten köyhyydestä ja syrjäytymisestä. Vierailu avasi myös silmiä sille, millaista on työskennellä meppinä, ja mitä arki parlamentissa oikein pitää sisällään. 


Parlamentin työ on paljon monimutkaisempaa ja nopeatempoisempaa kuin olin kuvitellut. Mepit tekevät töitä koko ajan. He mm. osallistuvat kokouksiin, tapaavat muita poliitikkoja, kirjoittavat lakialoitteita ja valmistelevat päätöksiä. Työn tahti on nopea, eikä aika riitä kaikkeen, mutta jokainen päätös on tärkeä ja vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen. Koko ajan käydään keskusteluja ja pyritään löytämään kompromisseja, jotta saadaan aikaan yhteisiä päätöksiä. Mepin työ ei siis ole pelkästään Strasbourgissa tai Brysselissä istumista, vaan myös jatkuvaa matkaamista ja valmistelua. Suuri osa työstä on keskustelua muiden kanssa.

Opimme myös miten koko parlamentti toimii ja etenkin päätöksenteosta - eli siitä, miten Euroopan komissio, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan parlamentti tekevät. Parlamentin vierailulla opimme käytännön elämästä. Eli miten parlamentissa äänestetään, puhutellaan ihmisiä, pidetään puheenvuoroja ja käyttäydytään. Kaikin puolin opimme hyvin paljon uutta.

Vierailu Strasbourgissa opetti, että elämä Euroopan parlamentissa on täynnä jatkuvia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia vaikuttaa suuriin asioihin. Mepit tekevät tärkeää työtä yhteisten eurooppalaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Samalla opin, kuinka tärkeää on yhteistyö ja kompromissien etsiminen ei ole helppoa löytää ratkaisuja, jotka tyydyttävät kaikkia, mutta se on elintärkeää, jotta Eurooppa voi toimia yhdessä. Päätöksenteko saattaa myös joskus olla hidasta, koska yhteisymmärrykseen ei aina helpolla päästä.

- Aleksi, Tomas, Sisu ja Akseli








Kommentit

Suositut tekstit