Pakopeli auttaa oppimaan EU-asioita

Heti syyslukukauden 2023 alussa Otaniemessä pyörähti käyntiin syventävä “Ovet auki Eurooppaan” -opintojakso, jolle osallistuu 22 opiskelijaa.

Projektiviikolla opiskelijat pelasivat ryhmissä yhteiskuntaopin opettajiensa tekemää EU-Escape -pakopeliä. Pelin tarkoituksena oli simuloida paitsi EU päätöksentekoa, myös tutustuttaa opiskelijat Euroopan yhteiseen kulttuuriperintöön. 


Aluksi opiskelijat jakaantuivat kolmen hengen tiimeihin ja heille annettiin missio. Suomen tavoitteena oli saada lobattua meille edullinen joulupukkidirektiivi, jossa kaikki EU-maat tunnustaisivat Korvatunturilla asuvan joulupukin Euroopan unionin viralliseksi pukiksi. 



Tiimien tehtävänä oli saada ensin kaikkien EU-maiden tuki taakseen. Apuna valtioiden määräenemmistön saamisessa Euroopan unionin neuvostossa tarvittiin netistä ladattavaa äänilaskuria. Opiskelijat ratkoivat aikapaineen alaisina ongelmia ja tehtäviä Euroopan kulttuurikohteista kertovien lyhyiden videoiden perusteella. Kohteet oli piilotettu koulun käytäville QR-koodien taakse.


Joukkueiden piti lopuksi viedä saada tavallisen lainsäätämisjärjestyksen mukaisesti Euroopan parlamentin eli meppien äänet. Siihen tarvittiin yksinkertainen enemmistö, jonka ratkaisi oikeat vastaukset sisältöpohjaisiin kysymyksiin. Tietovisa toteutettiin Socrative-sovelluksen avulla. Pelissä opiskelijat innostuivat kilpailemaan toistensa kanssa toden teolla. 



Pakopelin jälkeinen yhteinen loppukeskustelu oli rakentavaa. Opiskelijat sanoivat oppineensa paitsi EU-sisältöjä ja päätöksentekoa, mutta myös ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitoja. YH07 -opintojaksolaiset pitivät pelistä ja se äänestettiin yksimielisesti työtapana - jatkoon!


​​

Kommentit

Suositut tekstit