Opiskelijoiden matkaraportti Euroscolasta - 24.5.2023


Keskiviikko 24.05.2023


Aloitimme viimeisen päivämme kaupunkikävelyllä hieman viileissä tunnelmissa. Huimaavan arkkitehtuurin ohella näimme muun muassa kuuluisien strasbourgilaisten Johannes Gutenbergin ja Jean-Baptiste Kléberin patsaat. Opimme, että Gutenberg (1398-1468) oli saksalainen metallityömies ja keksijä, jota pidetään usein kirjapainotaidon kehittäjänä. Kléber (1753-1800) oli vuorostaan Ranskan vallankumoussotien aikainen kenraali, jonka patsasta on siirretty useaan otteeseen Strasbourgin kirjavan historiapoliittisen menneisyyden seurauksena.



Seuraavaksi vierailimme Strasbourgin goottilaisessa katedraalissa. Katedraalin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1176 ja saatiin päätökseen vasta melkein 300-vuotta myöhemmin (1439). 


Kirkko on vaihdellen ollut katolisten ja protestanttien hallussa, minkä lisäksi se on kärsinyt muun muassa maailmansotien pommituksista. Vierailun aikana pääsimme myös näkemään aikaansa nähden erittäin tarkan, ja myös kauniin 1800-luvulla valmistetun astronomisen kellon. Katedraalilla on korkeutta 142 metriä ja se onkin Ranskan toiseksi korkein kirkko. 1600-luvulla kirkko oli jonkin aikaa jopa maailman korkein rakennus. Lopuksi pääsimme vielä kipuamaan korkeuksiin välitasanteelle, josta käsin näimme hienon vanhan kaupungin. Heikot kärsivät korkean paikan kammosta ja me loput nautimme maisemista.


Vierailimme seuraavaksi Le palais de Rohanissa eli suomeksi Rohanin palatsissa. Rakennus on piispallinen 1700-luvun rokokoopalatsi, jossa esimerkiksi Ludvig XV ja Marie Antoinette ovat aikoinaan yöpyneet. Alunperin palatsi rakennettiin asunnoksi Strasbourgin piispalle, jonka titteli periytyi vaikutusvaltaisessa Rohanin aatelissuvussa. Aatelisille kelpasi vain paras, joten luonnollisesti linnan inspiraationa toimi Versaillesin palatsi. Nykyisessä museossa pääsimme tutustumaan barokin ja rokokoon tyylisuuntiin ja muun muassa hienoihin posliini-, kulta- ja hopeaesineisiin. Museossa oli todella Aurinkokuninkaan ja Ludvig XV:nnen loistoa!



Keskiviikon iltapäivä alkoi kerraten Euroopan unionin päätöksentekoa hauskan opettavaisen leikin avulla. Myös aurinko lämmitti mukavasti. Kokoonnuimme leikkimään Rohanin palatsin edustalle, katedraalia vastapäätä. Tunnelma oli positiivinen, vaikka kotiinpaluu kaiketi olikin jo jokaisen matkailijan mielen päällä. Harjoituksessa kerratut tiedot tulevat varmasti käyttöön YH03-kurssin kokeessa. 






Aikamme leikittyämme suuntasimme retken viimeiseen (ja ainoaan varsinaiseen) museoon. Kyseessä oli Strasbourgin historiallinen museo, ja se kävi läpi kaupungin historian aina esihistorialliselta ajalta nykyaikaan. Muun muassa opimme tunnistamaan saksalaisen Zweihänder-miekan, bastionilinnoituksen ja ranskalaisen asepuvun. Tähän väliin alunperin suunniteltu keskitysleirivierailu oli valitettavasti peruuntunut, mutta saimme paikattua vierailusta jäänyttä koloa laajan maailmansotia käsittelevän näyttelyn avulla. 


Seuraavaksi suuntasimme Place de Kléberille tarkoituksena saattaa loppuun aiempina päivinä aloitettu ryhmäkisailu. Kuitenkin kisailu muuntui tosielämän yhteistyöhaasteeksi erään opiskelijan puhelimen luiskahdettua aukiota koristavan puuelementin alle. Puhelimen pelastaminen oli operaatio kerrassaan, ja se vei leikkimiseen varatun aikamme.  Jouduimme suuntaamaan pikimmiten kohti Strasbourgin keskusrautatieasemaa, josta bussikuljetuksemme Frankfurtiin lähtisi. 


Bussimatka Frankfurtiin sujui erinomaisesti ja olimme kentällä suhteellisen hyvissä ajoin. Turvatarkastusjonot olivat pitkähköt, mutta lopulta kaikki pääsivät tarkastuksesta läpi. Lentomme oli lähes tunnin myöhässä, porttia ehdittiin vaihtaa kertaalleen. Kuitenkin koneen pyörien vihdoin laskeutuessa Helsinki-Vantaan lentoasemalle oli reissusta jäänyt ennen kaikkea hyvä fiilis.



Kommentit

Suositut tekstit