Opiskelijoiden matkaraportti Euroscolasta - 23.5.2023

Tiistaina 23.5. osallistuimme tapahtumaan nimeltä Euroscola, joka tarjosi meille mahdollisuuden tutustua Euroopan parlamentin toimintaan ja osallistua interaktiivisiin keskusteluihin. Me nuoret olimme erittäin innostuneita ja hieman jännittyneitä saapuessamme Euroopan parlamentin upealle rakennukselle. Meitä tervehti valtava moderni rakennus, joka kohosi korkeuksiin symboloiden Euroopan yhtenäisyyttä ja poliittista päätöksentekoa. Rakennuksen arkkitehtuuri oli vaikuttava ja se herätti mielenkiinnon heti ensisilmäyksellä. Totesimme myös, että se näyttää hieman Meilahden Mcdonaldsilta.



Astuttuamme sisään parlamenttiin meidät vastaanottivat ystävälliset Euroopan parlamentin työntekijät. He johdattivat meidät labyrintin kaltaisten käytävien läpi kohti kokoushuonetta, jossa meille tarjottiin aamupalaa. Olo oli hieman pieni parlamentin valtavan koon rinnalla, mutta samalla meidät valtasi uteliaisuus ja halu oppia lisää Euroopan päätöksenteosta ja sen vaikutuksesta meidän arkeemme.



Istuimme valtaisilla penkkiriveillä, joiden edessä näkyi puheenjohtajan paikka. Huomasimme heti kuinka saliin asettuneet nuoret eri maista keskustelivat keskenään innokkaasti. Tunnelma oli katossa ja täynnä nuorten intoa jakaa mielipiteitään.


Kun istunto alkoi, kuuntelimme tarkkaavaisesti puhujia, jotka edustivat eri poliittisia puolueita ja eri maita. Kuulimme puheita EU:n tulevaisuudesta, yhteistyön merkityksestä ja kansalaisten osallistumisesta päätöksentekoon. Tunsimme osallistuvamme todelliseen demokraattiseen keskusteluun, ja meidän mielipiteitä arvostettiin sekä kuunneltiin.


Kun istunto alkoi, kuuntelimme tarkkaavaisesti puhujia, jotka edustivat eri poliittisia puolueita ja eri maita. Kuulimme puheita EU:n tulevaisuudesta, yhteistyön merkityksestä ja kansalaisten osallistumisesta päätöksentekoon.


Tämän jälkeen alkoi meidän opiskelijoiden merkittävin osuus eli Zero pollution -debatti.

Ennen opintomatkaa meille oli ilmoitettu, että täysistunto tullaan jakamaan neljään eri joukkueeseen/puolueeseen, jotka olivat  In favour (kannattaa komission ehdotusta), Against

(vastustaa komission ehdotusta), Undecided (epävarma/kahdenvaiheilla) sekä Compromise 

oriented (kompromissiin pyrkivä). Kuitenkaan meille ei oltu etukäteen ilmoitettu omia puolueitamme.

Muistiinpanoja kannattaa siis tehdä! Jakaminen tehtiin parlamentissa siten, että parlamentin

henkilökunta jakoi jokaiselle opiskelijalle rannekkeen, jonka väri määritti, mitä puoluetta edustaa. 


Väittely alkoi puheella, jossa kerrottiin Zero pollutionin taustoista ja tavoitteista. Tämän jälkeen puheenjohtaja antoi luvan väittelyyn ja kysyi, mikä puolue haluaisi aloittaa. Meidän koululainen väittelyn aloitti! Siitä eteenpäin puheenmies jakoi puheenvuoroja sen mukaan miten viitattiin. Vaikka puheenvuoroja oli paljon,  muutama meistä ei kuitenkaan saanut siihen mahdollisuutta. Tästä syystä kannattaa pitää oma käsi tarpeeksi ylhäällä eikä saa antaa periksi! 


Kaikkiaan väittely oli todellinen kokemus, etenkin suuren yleisön takia, mutta myös siitäkin syystä, että sai kokea, millaista työtä parlamentissa todella tehdään. 


Tiistain iltapäivän osuus. Parlamentin aamusession ja lounaan jälkeen ohjelmamme jatkui Zero Pollution-debatilla. Debatissa keskusteltiin jaetuissa rooleissa siitä, miten EU pyrkii olemaan päästötön vuoteen 2050 mennessä. Otaniemeläiset pitivät hienosti lippua korkealla ottamalla ainakin yli 10 puheenvuoroa. Lopuksi päästiin äänestämään nappia painamallasiitä, mitä mieltä me olimme keskustelun jälkeen uudesta säädöksestä. Äänestyksen lopputulos oli ylivoimaisesti puolesta.


Pitkän mutta mielenkiintoisen parlamenttipäivän jälkeen suuntasimme ratikalla takaisin keskustaan. Pysähdyimme matkalla Jardin de la place de la Republique -nimiseen puutarhaan. 




Puutarhassa leikimme vielä muutamia ryhmäytymis- ja EU-aiheisia leikkejä. Saimme leikkien merkeissä tutustua muun muassa jokaiseen EU-maahan tarkemmin, sekä loihtia nopeat ja pienet näytelmäkohtaukset EU-maista. Mukavan leikkituokion jälkeen alkoikin jo iltavapaat. 






Vaatteiden vaihdon jälkeen osa porukasta suuntasi kaupungille syömään ja osa shoppailemaan. Pitkän etsinnän jälkeen päätimme napata nopeat burgerit paikallisesta ravintolasta ja mennä syömään niitä samaiseen puutarhaan, jossa olimme aikaisemmin leikkineet. Ruoka maistui hyvälle, kun samaa aikaan sai ihailla upeaa Palais du Rhin -rakennusta. Vielä hetken kaupungilla kuljeskelun jälkeen odotti pitkän päivän päätteeksi paluu hotellille ja nukkumaanmeno. 






Kommentit

Suositut tekstit